Home Uncategorized Top 10 najneobičnijih mjesta u Europi

Top 10 najneobičnijih mjesta u Europi

by admin

Jeste ikad bili u najmanjem gradu na svijetu? Ili pak vidjeli jezero koje se tijekom ljeta transformira u park? Dajemo vam listu top 10 najneobičnijih (i jedinstvenih) mjesta u Europi i nadamo se da će vas neki od njih natjerati da se spakirate i posjetite ova čuda prirode.

1) Rijeka Tinto, Španjolska

Rijeka Tinto je rijeka koja protječe kroz grad Huelvu na jugozapadu Španjolske. Vjerojatno mislite “pa zašto je neka rijeka tako posebna” – e pa, samo ime rijeke zapravo znači “obojan” na španjolskom jeziku i ime je dobila zbog svoje ciglasto-crvene boje. Područje oko rijeke je stoljećima bilo rudnik bakra, zlata i drugih metala. Nakon tolikih godina rudarstva, visoke razine željeza su se naprosto rastopile u rijeci, što je rezultiralo nastankom izuzetno kisele vode.

Rijeka Tinto u Španiji

2) Kjeragbolten, Norveška

Evo jedan savršen primjer kako je priroda uistinu magična i nepredvidljiva. Kjeragbolten je stijena na planini koja se nalazi u pokrajini Rogaland u Norveškoj. Gromada je “smještena” između dvije litice na visini od 984 metara tako da se praktički osjećate kao da lebdite u zraku. Osim što je vrlo popularna turistička atrakcija, Kjeragbolten je također i jedno od omiljenih mjesta za “ovisnike” o base jumpingu. Dolazak do tamo je podosta izazovan, pogotovo uspinjanje na planinu jer neki dijelovi zahtijevaju penjačku opremu. Međutim, kad jednom stignete na vrh, pogled sa stijene je neopisiv. I zapamtite – ne gledajte dolje!


3) Hum, Hrvatska

Hum u Istri se često naziva i najmanjim gradom na svijetu iako zapravo baš i ne izgleda kao grad. Ovaj “grad” je osnovan još u 11. stoljeću i otad je ostao gotovo netaknut i zato još uvijek i nosi taj status. Samo su dvije ulice u Humu i 30 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. Iako je malen veličinom, Hum je poznat po svojoj jedinstvenoj rakiji od imele koju možete naći samo u Humu. Zapravo, svake godine pred kraj listopada svi istarski proizvođači se okupljaju na sajmu u Humu gdje posjetitelji imaju priliku kušati razne rakije. Još jedna atrakcija blizu Huma je tzv. Aleja glagoljaša koja povezuje Roč i Hum. Riječ je od cesti dugoj 7 kilometara sa serijom od 11 spomenika, a posljednjih spomenik čine Gradska vrata Huma.

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s tim u redu, ali možete odustati ako želite. Potvrdi Poništi

Politika privatnosti i kolačića